Stichting 'de Hofreis' Zeist – Yamada

Yamada

Yamada ligt bijna in het midden van de Rikuchu zeekust kustlijn van de prefectuur Iwate.
Ten noorden ligt de stad Miyako, ten westen de dorpen Kawai en Otsuchi en in het oosten ligt het aan de Stille Oceaan. Yamada beslaat een gebied van 263,43 km2, bestaat uit meerdere deelgemeenten en heeft ruim 16.000 inwoners.

Meer dan de helft van Yamada bestaat uit bergen en bos (gecultiveerd en onontgonnen). Het oostelijk en zuid-oostelijk gebied heeft een typische sterk gekartelde kustlijn met rustige golven in Yamada en de Funakoshi baai. Daar waar de Kurile stroming en Zwarte stroming elkaar kruisen ligt één van ’s werelds meest prominente visgronden.

De primaire industrie in Yamada is visserij. Vooral de zalmkwekerij en cultivatie van oesters, mosselen en zeewier in de Funakoshi baai spelen een belangrijke rol. Dankzij deze rijke visserij met ook andere zeevruchten als pijlinktvis, haliotis en nog veel meer heeft elk seizoen een eigen smaak.

Funakoshi schiereiland met haar kiezelstranden, bergen en Japanse rode pijnbomen is een droomlandschap van onovertroffen schoonheid en heeft grote wetenschappelijke waarde. Het zou een van de laatste ongerepte gebieden zijn van Honshuu en werd in
1955 benoemd tot Nationaal Park.

De weg tussen Yamada en het landinwaarts gelegen Morioka (hoofdstad van de provincie Iwate) is ongeveer 130 kilometer en is adembenemend mooi. Met de auto is het 2,5 uur rijden.

Yamada heeft een modern vakantiepark, heetwater- en mineraalbronnen. Ook staat er een prachtig zeevismuseum, dat helaas zwaar werd beschadigd door het natuurgeweld in maart 2011 en nog niet is hersteld.

In 1643 voer het Nederlands VOC-schip de ‘Breskens’ de baai van Yamada binnen.
De bemanning deed Yamada aan om nieuwe voorraden water, voedsel en andere benodigdheden in te slaan.
Oranda-jima, foto Conny Jongbloed, mei 1997

In de prachtige baai liggen twee eilandjes: Ōshima (Grooteiland) en Koshima (Kleineiland). De gemeenteraad besloot al in 1964 om Ōshima om te dopen in Orandajima: Holland Eiland. In 1970 werd de geschiedenis
van Yamada erkend door de UNESCO.

Kaart-van-Holland-Eiland

Sato

 

De heer Shinitsu Sato is sinds 2012 burgemeester van Yamada.

 

 

 

Yadama’s zegel (sinds 2-11-1970)

Dit zegel staat voor vrede, samenwerking en ontwikkeling. Het gedeelte linksonder staat voor de baai, rechts voor de golven en het bovenste gedeelte voor het schip.

 

   

Yamada's bloem

Yamada’s bloem (sinds 1-10-1975)

De rimpelroos. Deze struik, die in de zanderige bodem van de zeekust groeit, bloeit in juli en juni. De bloemen ruiken heerlijk.

  

 

Yamada’s boom (sinds 1-10-1975)

De Japanse ceder. Deze boom vind je alleen maar in Japan. De Japanse naam voor deze ceder betekent ‘groeit snel’. Het is een belangrijk bouwmateriaal en je vindt deze bomen dan ook overal in Yamada.

 

seagull2 Yamada’s vogel (sinds 1-10-1975)

De zwartstaart zeemeeuw. De kreet lijkt op het gemiauw van een kat. Het is onmogelijk om je Yamada voor te stellen zonder deze zeemeeuwen. De sneeuwwitte veren zijn typisch voor vogels die rond de zeekust leven, maar deze meeuw is herkenbaar aan de 5 cm lange zwarte streep aan het einde van de staart. De vogel eet
uit je hand.