Stichting 'de Hofreis' Zeist – Yamada

Historie Yamada

Vermeldenswaardige data in de historie van Yamada:

Aan de hand van relikwieën en fundamenten die in het dorp gevonden zijn, is het vrijwel zeker dat hier 6500 jaar geleden mensen leefden.

715     De vroegst bekende vermelding van Yamada in het 40 delen tellende geschiedkundige werk ‘Shoku Nihongi’.

1643     Het Nederlandse VOC-schip de ‘Breskens’ meert aan in de Baai van Yamada baai om nieuwe voorraden water en voedsel in te slaan. Tien leden van de bemanning worden gearresteerd en naar Edo geëscorteerd door leden van de zuidelijke feodale clan.

1735     Op het grondgebied liggen 33 wegen van de zuidelijke feodale clan. De wegen in Toyomane vallen onder de jurisdictie van het Magistraat van Miyako. De wegen in Osawa, Yamada, Orikasa en Funakoshi vallen onder de jurisdictie van het Magistraat van Otsuchi.

1868     Rikumutsunokuni (een provincie tijdens de Edo-periode) werd verdeeld en onderworpen aan Rikuchukuni (letterlijk vertaald: Rikuchu-land).

1889     Oprichting van gemeentebesturen. Er vindt een fusie plaats tussen de dorpen Ioka en Yamada, samen worden zij de gemeente Yamada. De dorpen Toyomane, Osawa, Orikasa en Funakoshi worden gesticht.

1896      Een aardbeving in de buurt van de Rikuchu zeekust veroorzaakt een gigantische tsunami; het natuurgeweld eist bijna 3.000 levens.

1933      Een aardbeving langs de kust van Rikuchu veroorzaakt een tsunami; het natuurgeweld eist 18 levens.

1935      Opening van de Japan Railway Yamada spoorlijn van Rikuchu Yamada naar het station van Morioka.

1948      Oprichting van de Yamada Senior Highschool.

1950      Ingebruikname van het Yamada Provinciaal Ziekenhuis.

1955      De dorpen Toyomane, Osawa, Orikasa en Funakoshi worden deel van de gemeente Yamada.

1960      Yamada wordt getroffen door een tsunami veroorzaakt door een aardbeving in Chili. Er vallen geen doden, maar het natuurgeweld richt veel waterschade aan en veel huizen worden vernietigd.

1965      Osawa Junior Highschool, Yamada Junior Highschool, Orikasa Junior Highschool en Funakoshi Junior Highschool fuseren tot Yamada Junior Highschool.

1969      Orikasa brug wordt geopend voor het verkeer.

1993      In de baai liggen o.a. de eilanden Grote Eiland en Kleine Eiland. Om te gedenken dat 350 jaar geleden het VOC-schip de ‘Breskens’ hier aanmeerde, wordt Grote Eiland (Ooshima) omgedoopt in Oranda-jima: Holland Eiland. Aanwezig waren toenmalig ambassadeur Roland van den Berg en namens ons Koninklijk Huis Erik Hazelhoff Roelfzema (de Soldaat van Oranje).

1996      De eerste Junior Delegatie komt naar Nederland en verblijft een week bij gastgezinnen in Zeist. De delegatie bestond de eerste jaren uit studenten van de Yamada Junior Highschool en de Toyomane Junior Highschool. Vanaf 2004 werd de delegatie uitgebreid met twee studenten van de Yamada Senior Highschool.

1999      Leerlingen van het Christelijk Lycem Zeist brengen een bezoek aan Yamada.

2000      De vriendschapsband tussen Yamada en Zeist wordt officieel ondertekend in Yamada, in aanwezigheid van delegaties uit Zeist, Den Haag en onze ambassade in Tokio.

2002      Op 11 januari 2002 wordt, op verzoek van de gemeente Zeist, Stichting ‘de Hofreis’ opgericht.

2002      De Sanriku Yamada Expressway Yamada Road, een snelweg die door Rikuchu loopt, wordt geopend.

2006      Leerlingen van het Christelijk Lyceum Zeist brengen een bezoek aan Yamada.

2008      Een groep van 10 volwassenen uit Zeist e.o. brengt een bezoek aan Yamada.

2010      Een groep van 10 volwassenen uit Zeist e.o. brengt een bezoek aan Yamada.

2011      Op 11 maart wordt de Rikuchu-kust getroffen door een aardbeving en een
tsunami. De verwoestingen zijn enorm. Na de tsunami breekt in Yamada brand uit.
Het grootste gedeelte van het dorp is onherstelbaar vernietigd.

2011      Vanaf april heeft Stichting ‘de Hofreis’ zich vooral gericht op geldinzamelings-
acties voor Yamada met de actie: ‘Zeist helpt Yamada’.

2012     Stichting ‘de Hofreis’ heeft het vele geld dat werd ingezameld, overgemaakt naar
de gemeente Yamada.

2013     Van de hand van Teiro Kimura, voormalig hoofdinspecteur van Onderwijs in Yamada, verschijnt het boek ‘De band die tijd en afstand overbrugt’. Het vertelt de geschiedenis van de band tussen Yamada en Zeist.

2014      Opening van het Oranda Jima House in mei (zie de pagina Oranda Jima Foundation).

2015      Yamada is in wederopbouw. Er wordt een 13 meter hoge tsunamimuur gebouwd langs het gehele getroffen kustgebied.

2016      In het centrum is een sterk verhoogde terp verschenen, waarop huizen en winkels zijn gebouwd. Begin november 2016 werd daar de grote supermarkt Bihan geopend.

2019      De Sanriku Railway Rias Line is geopend, de 165 km lange vernieuwde spoorlijn langs de Rikuchu kust. Op 23 maart wordt het Rikuchu-Yamada Station geopend.

2021      Hier vindt u een door de gemeente Yamada gemaakt overzicht van de wederopbouw van Yamada, maart 2011 – januari 2021