Stichting 'de Hofreis' Zeist – Yamada

Archief ‘Zeist helpt Yamada’

Inzamelingsacties voor Yamada

In 2011 hebben wij de volgende bedragen naar Yamada kunnen overmaken:

€ 15.000,00 namens de gemeente Zeist, particulieren, scholen, kerken en andere organisaties (dit geld werd met name gebruikt voor voedselpakketten);
€ 12.182,75, bijeengebracht door leerlingen van het Christelijk Lyceum Zeist met een sponsorloop op 12 april (dit bedrag werd overgemaakt voor de leerlingen van de Yamada Junior High School waar het CLZ uitwisselingscontacten mee heeft. Het geld werd gebruikt om te voorzien in behoeften van leerlingen in de meest brede vorm);
€ 4.000,00 ten behoeve van de leerlingen van de Yamada Senior High School, en
€ 4.000,00 ten behoeve van de leerlingen van de Toyomane Junior High School. Van beide scholen komen, naast de 6 leerlingen van de Yamada Junior High School, ieder jaar in januari 2 leerlingen mee in het kader van het uitwisselingsproject met het Christelijk Lyceum Zeist.

Op 14 augustus tijdens onze druk bezochte Japanse Culturele Dag in de tuin van Slot Zeist, hebben wij gemeld dat Yamada o.a. behoefte heeft aan een extra bus voor het vervoer van bewoners van de noodwoningen buiten Yamada naar de winkels in Yamada. Via een andere hulporganisatie is een bus beschikbaar gekomen die in Yamada werd afgeleverd.

In februari 2012 hebben wij weer een groot bedrag naar Yamada kunnen overmaken.

De ‘Kakigoya’, de Oesterhut, werd verwoest, herbouwd en heropend op 29 oktober 2011. De Oesterhut is een plek waar mensen graag samenkomen en genieten van de vruchten van de zee. De Oesterhut is klein maar erg gezellig en een belangrijke plek voor velen.
Eind 2011 werd onze Stichting benaderd door een Japanse multinational, die ons informeerde geld beschikbaar te willen stellen voor een mooi project in het getroffen gebied met de nadruk op een project dat levensvreugde, hoop en moed zou kunnen schenken. En dat project is gevonden: voor de Oesterhut was behoefte aan tafels en stoelen voor het terras, overkapping van het terras en terrasverwarming.
Het Japanse bedrijf heeft € 15.000,00 geschonken voor dit project en Stichting ‘de Hofreis’ heeft er € 3.500,00 bij gedaan. Met dit totaalbedrag werd de Oesterhut compleet gemaakt.

Herdenkingsconcert voor Yamada

Foto: Paul Jongbloed, 11 maart 2012Op zondag 11 maart 2012 was de Thomaskerk een van de plaatsen wereldwijd waar enkele honderden belangstellenden getuige waren van een waardige herdenking van de ramp die exact een jaar geleden, op vrijdag 11 maart 2011, een groot deel van Yamada verwoestte.

Uit de diverse toespraken van onder meer burgemeester Koos Janssen, burgemeester Kiichi Numazaki (via beeld), de plaatsvervanger van de Japanse ambassadeur de heer Tetsuya Ishii, de rector van het Christelijk Lyceum Zeist mevrouw Riemke Leusink en oud-leerling Maurits van Delft, werd duidelijk hoe groot de betrokkenheid en het medeleven is van heel veel Zeistenaren.

Heel bijzonder waren de optredens van het Valborgkoor onder leiding van Árpád Schermann, van de streetdancegroep YPG en van een dertigtal leerlingen van de Japanse school uit Amsterdam. Na de inleidende klanken van Thomaskerkorganist Jaap Jan Steensma werden de volksliederen gezonden onder begeleiding van de concertpianisten Hideko Kimura en Theo Nederpelt; beide pianisten verzorgden in de loop van het programma ook een solo-optreden.

Een extra eerbetoon aan Yamada was de Yamada Rjodjo, de Yamada song, die in het Japans en in het Nederlands werd gezongen.