Stichting 'de Hofreis' Zeist – Yamada

’11 maart’ Herdenkingsconcert voor Yamada

Foto: Paul Jongbloed, 11 maart 2012Afgelopen zondag 11 maart was de Thomaskerk een van de plaatsen wereldwijd waar enkele honderden belangstellenden getuige waren van een waardige herdenking van de ramp die exact een jaar geleden, op vrijdag 11 maart 2011, een groot deel van Yamada verwoestte.

Uit de diverse toespraken van onder meer burgemeester
Koos Janssen, burgemeester Kiichi Numazaki (via beeld),
de plaatsvervanger van de Japanse ambassadeur de heer Tetsuya Ishii, de rector van het Christelijk Lyceum Zeist mevrouw Riemke Leusink en oud-leerling Maurits van Delft, werd duidelijk hoe groot de betrokkenheid en het medeleven is van heel veel Zeistenaren.

Heel bijzonder waren de optredens van het Valborgkoor onder leiding van Árpád Schermann, van de streetdancegroep YPG en van een dertigtal leerlingen van de Japanse school uit Amsterdam. Na de inleidende klanken van Thomaskerkorganist Jaap Jan Steensma werden de volksliederen gezonden onder begeleiding van de concertpianisten Hideko Kimura en Theo Nederpelt; beide pianisten verzorgden in de loop van het programma ook een solo-optreden.

De ouders van Ellen van Dam, de Nederlandse lerares Engels die al jaren in Yamada woont en daar les geeft op meerdere scholen, waren onze speciale gasten. Onze voorzitter stond kort stil bij hetgeen Ellen en haar familie en vrienden in Nederland hebben meegemaakt en doorstaan op en na die vreselijke dag in maart 2011.

Een extra eerbetoon aan Yamada was de Yamada Rjodjo, de Yamada song, die in het Japans en in het Nederlands werd gezongen.

 

Het was een waardige, warme en sprankelende bijeenkomst die werd besloten met een moment van stilte waarin gedacht aan en gebeden kon worden voor de overledenen, vermisten en overlevenden.

Na afloop kon men genieten van Japanse lekkernijen in de sushi-bazar en van de onderlinge gesprekken. Voor de actie ‘Zeist helpt Yamada’ werd ruimschoots gedoneerd voor een nader vast te stellen project voor de leerlingen in Yamada.

Wij willen vanaf deze plek allen bedanken die hebben meegewerkt om dit concert mede mogelijk te maken. Naast de hierboven genoemde musici en artiesten zijn dat: S.G.I.,
Sushi Morikawa, Toko Centraal, Bloemen van Thijs, Multicopy, Manschot Grafimedia en de Thomaskerk.
En natuurlijk ook een woord van dank aan onze ceremoniemeesters Yuko Kotera en Masa Kadokawa en aan onze gastvrouwen die in hun kimono een fraai extra accent gaven aan deze middag.

Bekijkt u hier de foto’s van het Herdenkingsconcert die gemaakt en beschikbaar werden gesteld door Fred Manschot (Manschot Grafimedia in Zeist).

Het Bestuur van Stichting ‘De Hofreis’.

Reacties zijn gesloten.