Stichting 'de Hofreis' Zeist – Yamada

Reisimpressie Miyako en Kamaishi

Miyako en Kamaishi

De (directe) omgeving van Yamada is ook vreselijk verwoest; hier het vervolg van het reisverslag over Yamada e.o., augustus 2011.

Miyako

De stad Miyako ligt iets ten noorden van Yamada en werd voornamelijk getroffen op de twee delen die in zee uitsteken; van de huizen en andere gebouwen die verwoest en weggeslagen zijn, is nu alleen nog de fundering te zien. Er staan nog wel veel casco’s van grotere kantoor- en andere gebouwen niet bedoeld voor bewoning. Van de vissersboten
is 95% verloren gegaan; Miyako heeft 5 nieuwe grote vissersboten geschonken gekregen.

Het leven in Miyako verloopt nagenoeg als vanouds; er is geen gebrek aan voedsel, voorzieningen of andere benodigdheden.

De agglomeratie van Miyako is er slechter aan toe: bij voorbeeld het kleine dorp Taro is geheel verdwenen. In Taro ligt een befaamde tsunamimuur waar ingenieurs van over de hele wereld hun licht kwamen opsteken. De muur bestaat uit drie delen, maar het eerste deel is weg, het tweede deel gebroken en het derde deel is in tact maar bleek niet hoog genoeg voor de 15 meter hoge tsunami. Op dat derde deel hebben we gelopen, een bizarre ervaring. Ook in Taro is al het puin geruimd, je ziet alleen een vlakte van funderingen van huizen, en aan de bruine bomen is duidelijk te zien tot waar de tsunami gekomen is.

Bekijkt u de foto’s: Taro (deelgemeente van Miyako)

Kamaishi

Kamaishi ligt zo’n 60km ten zuiden van Yamada en is een stadje met staalindustrie. In Kamaishi zijn bijna alle huizen van steen gebouwd, reden waarom heel veel gebouwen er nog staan: van de begane grond en eerste verdieping is alleen nog de staalconstructie te zien, op de bovenliggende verdiepingen hangen ramen uit hun sponningen en wapperen gescheurde gordijnen, gebouwen zijn zwart geblakerd, daken half ingestort. Behalve de werklieden loopt er h e l e m a a l niemand.
Het is alsof je regelrecht een oorlogsboek bent binnengelopen.

Het puin ruimen komt hier veel langzamer op gang omdat de huizen eerst nog vernietigd moeten worden. Yamada had het twijfelachtige voordeel dat de brand die op de tsunami volgde, veel houten huizen al had vernietigd.

Op de kade van Kamaishi is het vrachtschip de ‘Asia Symphony’ vanuit zee op de kade gelanceerd en heeft zich door de betonnen muur geboord. De foto hiervan is al vele malen de wereld rond geweest, maar als je er dan naast staat geeft dat toch een andere beleving; wat voel je je dan klein en nietig, als je stilstaat bij wat er gebeurde in de minuten die vooraf gingen aan de lancering van zo’n kolossaal schip.

Bekijkt u de foto’s: Kamaishi

Reacties zijn gesloten.