Stichting 'de Hofreis' Zeist – Yamada

Het laatste nieuws uit Yamada

Het is niet gemakkelijk om met vaste regelmaat informatie te krijgen uit Yamada. De lokale autoriteiten, de leerkrachten, de ouders en de kinderen, álle inwoners werken ontzettend hard mee aan het herstel van Yamada. Het is een verdrietige en intensieve taak waar de bewoners voor staan, maar tegelijkertijd brengt het ook wat vreugde en hoop om mee te kunnen werken aan de wederopbouw.

Niemand in Yamada zit bij de pakken neer, iedereen zet zijn/haar schouders eronder en klagen, dat wordt niet gedaan in Yamada. Dit alles dwingt alleen maar bewondering af.

Er is genoeg medische hulp. Zowel van het aanwezige Rode Kruis en Unicef in de verschillende opvangcentra, als in het ziekenhuis.
De supermarkt (het gebouw werd verwoest) is elders in Yamada ondergebracht en ondertussen is de eigenaar begonnen met de wederopbouw van het oorpsronkelijke gebouw. Er is nog meer op gang gekomen: er is een bescheiden winkelcentrum tot stand gekomen door vereende krachten van de middenstand. Kijkt u op YouTube voor een korte reportage over deze ‘Friend Park Shopping Street’.

Ondanks eerdere berichten dat er voedselschaarste zou zijn en ondervoeding, kunnen wij berichten dat wij bevestigd hebben gekregen dat er géén tekort aan voedsel is en dat er géén sprake is van ondervoeding. Een hele opluchting dus. De schoolkinderen krijgen elke dag een gezonde lunch op school bestaande uit rijst, groente, fruit en vlees of vis.

Er is al veel puin e.a. opgeruimd. Als alles volgens planning gaat, zal men in de loop van augustus uit de shelters zijn. Inmiddels wonen al veel mensen in de noodwoningen die minstens 3 jaar zullen blijven staan. Ook zijn er veel mensen verhuisd naar Miyako (30 min. rijden) en naar plekken in Yamada die niet getroffen zijn door de tsunami. Ook wonen veel mensen samen met familie en kennissen. Het postkantoor en de bank zijn ook weer in bedrijf.

Op de scholen zelf is de draad weer opgepakt, ook de na-schoolse opvang functioneert weer. De gymzalen van enkele scholen worden gebruikt als shelters, maar de kinderen kunnen toch naar hun clubs door gymzalen van andere scholen te delen. Door de tijdelijke woningen die op de multifunctionele ‘speelplaatsen’ van de scholen zijn gebouwd, is er minder ruimte voor de leerlingen om te sporten en te spelen; maar iedereen deelt de ruimte met elkaar en de kinderen begrijpen dat de tijdelijke woningen nu eenmaal nodig zijn.

Wij hopen zeer binnenkort foto’s te ontvangen hoe Yamada er nu uitziet.

Reacties zijn gesloten.