Stichting 'de Hofreis' Zeist – Yamada

Gemeente Zeist leeft mee

Zeist leeft in grote spanning mee. Aardbeving en tsunami treffen partnergemeente Yamada genadeloos. Een bericht van van dhr. Koos Janssen, burgemeester van Zeist.

“Net als velen volg ik, het gemeentebestuur en inwoners van Zeist het nieuws rond de situatie in Japan en speciaal zijn we op zoek naar beelden uit Yamada; de gemeente waar we ruim 10 jaar een vriendschappelijke relatie mee onderhouden. De beelden van de gevolgen van de aardbeving en de tsunami in dat land zijn schokkend en het menselijk leed is heel groot. Vanuit mijn hart spreek ik namens allen hier in Zeist mijn medeleven uit naar de nabestaanden van de slachtoffers en andere getroffenen. Wij voelen ons erg betrokken bij deze natuurramp in Yamada”, aldus burgemeester Koos Janssen van de gemeente Zeist.

“Daarnaast zijn we zeer verheugd met het bericht dat Ellen van Dam leeft en zich bij de ambassade in Tokio heeft kunnen melden. Ellen van Dam geeft in Yamada sinds zes jaar Engelse les en is de contactpersoon tussen Zeist en Yamada. Ook het bestuur van Stichting De Hofreis is opgelucht”.

Koos Janssen: “Onze vriendschapsband met de stad Yamada maakt dat wij zeer meeleven met de bewoners van die stad. Yamada is zwaar getroffen door de aardbeving, waarna hevige branden in het centrum uitbraken en even daarna door het overspoelende water van de vloedgolf. Vele inwoners hebben zich kunnen redden door naar hoger gelegen delen te vluchten, maar we vrezen voor de dood van vele anderen”.

Op dit moment is het nog niet mogelijk gebleken contact met het gemeentebestuur van Yamada te leggen. Op foto’s en filmbeelden zien we dan ook dat de infrastructuur volkomen vernield is. Zodra er weer contact mogelijk is zullen we in overleg met Stichting ‘De Hofreis’ overleggen wat Zeist voor Yamada kan betekenen.

In januari 2011 hebben een tiental leerlingen van de junior en senior highschool uit Yamada Zeist bezocht. Daar waren ze voornamelijk te gast bij het Christelijk Lyceum Zeist. De gastgezinnen van die kinderen uit Yamada leven uiteraard ook in grote spanning mee en zoeken via internet naar nieuws over hun logees.

In oktober vorig jaar heeft een groep volwassenen uit Zeist ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de contacten een bezoek aan Yamada gebracht. Dit bezoek werd georganiseerd door Stichting ‘De Hofreis’, die mede voor de gemeente Zeist de contacten onderhoudt.

Reacties zijn gesloten.