Stichting 'de Hofreis' Zeist – Yamada

Archief activiteiten

DE BAND DIE TIJD EN AFSTAND OVERBRUGT

Teirō Kimura, voormalig hoofdinspecteur van het onderwijs in Yamada, stond mede aan de basis van de vriendschapsband tussen Zeist en Yamada. Hij heeft een boek geschreven over de geschiedenis van de contacten tussen Yamada en Nederland sinds 164Foto: Conny Jongbloed, november 20133, toen het VOC-schip de Breskens de baai van Yamada binnenvoer, en over de contacten en de vriendschapsband met Zeist in het bijzonder sinds 1993.

Op 17 november 2013 werd in Yamada zijn boek gepresenteerd, dat de Japanse titel heeft: Jikū wo koeta kizuna.

Het boek is in het Nederlands vertaald door Ellen van Dam, die van 2005 tot 2016 in Yamada woonde en werkte, kreeg de Nederlandse titel

‘De band die tijd en afstand overbrugt’

en is uitgegeven onder verantwoordelijkheid van Stichting ‘de Hofreis’.

Het eerste exemplaar van deze Nederlandse editie werd op 17 oktober 2014 in het gemeentehuis van Zeist door mevrouw Karin Hazelhoff Roelfzema aangeboden aan burgemeester J.J.L.M. Janssen.
Karin is de weduwe van Erik Hazelhoff Roelfzema, die aan Nederlandse kant aan de basis stond van de vriendschapsband.

 


 

JAPANSE CULTURELE DAG 2014

Het was een fantastische middag in de prachtige tuin van Slot in Zeist. Het weer was voortreffelijk en er waren heel veel enthousiaste mensen, die met veel plezier de Japanse cultuur wilden leren kennen.

Samen met Stichting Slottuintheater heeft Stichting ‘de Hofreis’ deze middag voor de 4e keer op deze wijze georganiseerd.

Foto: Conny JongbloedOm half twee stond vrouwenzanggroep Korage uit Driebergen klaar om haar afwisselende repertoire ten gehore te brengen.
Yoko Kobayashi, musicus uit Zeist zong twee prachtige Japanse popsongs en samen met het koor zong zij de Yamada Song. Het koor had dit lied speciaal voor deze middag in het Japans ingestudeerd, maar in tegenstelling tot de rest van het repertoire werd dit niet uit het hoofd gezongen.

Foto: Conny Jongbloed

Om half drie traden de dansers van de Leidse Universiteit op: the Raiden Yosakoi group, een fantastische groep enthousiaste jonge mensen, die ons een aantal Japanse dansen liet zien en beleven.

 

Peter Faber vertelde o.a. het Japanse sprookje Momotaro, de zoon van een perzik, waar jong en oud geboeid naar heeft zitten luisteren, gevolgd door nog een paar dansen en nog een spannend sprookje.

Foto: Conny Jongbloed
Om half vier kwamen de Hanadon taiko drummers, geweldig imponerend, jong en oud genoot er van;vooral het laatste kwartier, toen, wie wilde, mocht meespelen op deze indrukwekkende drums.

In de tuin stonden kramen, die ook drukbezocht werden. Je kon er kalligraferen, leren origami vouwen, sushi eten en Japanse thee drinken, Japanse vechtsporten werden gedemonstreerd en je kon alles te weten komen over hoe je bonsaiboompjes moest verzorgen of kweken.

Stichting ‘de Hofreis’ had zelf ook een kraam en probeerde veel mensen de interesse voor de Japanse cultuur bij te brengen.

Kortom: een geweldige middag. Het blijft fascinerend om de verschillen tussen Nederland en Japan te zien en te beleven.

Henny Visser-Stoltenborgh

 


 

HET BESTUUR VAN STICHTING ‘DE HOFREIS’ IN YAMADA

Het Bestuur van Stichting ‘De Hofreis’ besloot eerder in 2013 om in november een
bezoek te brengen aan Yamada. Doel was

  • kennis maken met de nieuwe burgemeester, de heer Shinitsu Sato, die in juli 2012
    zijn functie aanvaardde en burgemeester Kiichi Numazaki opvolgde;
  • de status quo inventariseren van de Bond of Friendship die in 2000 tussen Zeist
    en Yamada werd gesloten;
  • de wederopbouw van Yamada en directe omgeving bekijken en het herstel van
    de lokale visindustrie;
  • kennis maken met de Yamada Junior Delegation 2014 naar Zeist;
  • onze vrienden bezoeken.

Wij nodigen u graag uit het verslag van deze reis te lezen.

 


 

JAPANSE CULTURELE DAG 2012

Voor de derde achtereenvolgende keer is een Japanse Culturele dag georganiseerd in het Slottuintheater.

Evenals andere jaren zijn ook vooral Japanse gasten uitgenodigd om workshops te geven
in de prachtige tuin achter Het Slot.

Workshops kalligraferen, sushi maken, origami, shiatsu en allerlei verschillende Japanse vechtsporten zouden een demonstratie komen geven, Bonsaï Midden Nederland zou komen, een kleine Japanse theeceremonie zou gegeven worden een Japanse toko zou komen, kortom het zou een prachtige middag worden.

Helaas liet het weer het afweten. Uitgerekend voor deze zondag was een heel slecht weerbericht afgekondigd. Zaterdagmiddag heeft het bestuur van De Hofreis met pijn in
het hart besloten om de tuinactiviteiten af te gelasten.

Gelukkig kon het programma in het Slottuintheater wel doorgaan, want het podium is overdekt. Daar hebben we kunnen genieten van drie Japanse sprookjes, op prachtige wijze verteld door Peter Faber, o.a. Momotaro,de zoon van een perzik.  De sprookjes werden afgewisseld door 4 jonge mensen die op een schitterende manier ons een paar Japanse dansen hebben laten zien.  Deze optredens werden verzorgd door Sairanzensen (Jordin van Deyl).

Om half 3 heeft de poppenspeler Marius Prein ons met een aantal prachtige poppen een Japans sprookje verteld, dat over een vogel ging die zonder hoofd gevonden werd. Gelukkig werd zijn hoofd gevonden en kon de vogel weer beter gemaakt worden en met zijn  familie herenigd worden.

Tot slot heeft de groep Hanadon uit Amsterdam ons een prachtig optreden laten zien en horen met de Japanse taiko-drums o.l.v  Jeanette van der Steen. Het laatste kwartier mochten kinderen die dat wilden meespelen op deze prachtige indrukwekkende drums. Daar werd op een geweldige enthousiaste manier gebruik van gemaakt.

Ondanks het slechte weer en de plotselinge hoosbuien, waarvoor we bij Peter Faber op het droge podium mochten staan was het een energieke middag. Jammer dat er weinig publiek was, maar wie er was heeft zeker genoten.

H.Visser-Stoltenborgh

 


 

JAPANSE CULTURELE DAG 2011

Het aantrekkelijke programma voor deze dag en het mooie weer heeft veel mensen doen besluiten onze Japanse Culturele Dag te bezoeken. De tribunes waren bijna helemaal vol en de toeschouwers genoten van de optredens van het Japanse Dameskoor met solisten Mitsuyoshi Ikegaya (shakuhachi) en Dennis Gruijter (syamisen), van de vertelling van Hans van Woerkom ‘De Dans van de Kraanvogel, van de klanken van Kees Korts shakuhachi, van de taikodrums van Hanadon. In het theater heerste een Japanse sfeer.

Foto: Conny Jongbloed

In de tuin van het Slot kon men zien en leren hoe kraanvogels gevouwen worden, uitleg en voorbeeld krijgen van de kunst van de kalligrafie, informatie krijgen over de kweek en onderhoud van bonsai, men kon Japanse gebruiksvoorwerpen kopen en geschminkt in kimono op de foto. Er waren ook indrukwekkende demonstraties van Japanse vechtsporten. En de voortreffelijke sushi van Yumiko Kunimori en haar moeder waren al snel uitverkocht!

De middag was een enorm succes en stond in het teken van ‘Zeist helpt Yamada’. Het bestuur van Stichting ‘De Hofreis’ kon met trots melden dat de opbrengst voor Yamada
ruim € 1.800,00 bedroeg! Veel dank aan het Slottuintheater die deze dag mede voor ons gefaciliteerd heeft!

 


 

2010: VIERING 10 JAAR VRIENDSCHAP IN YAMADA

In oktober 2010 vond deze viering in Yamada plaats. Bij de officiële plechtigheid was namens onze Ambassade in Tokio mevrouw drs. G. (Gertie) B.M. Mulder (Hoofd Politieke Afdeling) aanwezig met haar echtgenoot. Mevrouw Mulder was ook al in Yamada in 1995, om er de jeugdspelers van de Koninklijke Haagse Cricket en Voetbal Vereniging te ontvangen. Het officiële gedeelte werd afgesloten met een indrukwekkend optreden van het grote Yamada Schoolorkest.

Vanuit Nederland waren Fred Steensma en Paul Mercken namens ‘De Hofreis’ aanwezig met een delegatie van geïnteresseerde Zeistenaren. Uit Den Haag waren Conny Jongbloed en haar echtgenoot aanwezig. Daarna was er een groots spektakel van zang, drums en betoverende dansen. De Zeister delegatie liet een perfecte uitvoering zien van onze klompendans!

2010: VIERING 10 JAAR VRIENDSCHAP IN ZEIST

Op zondag 30 mei 2010 was het – na een gedegen voorbereiding door Stichting ‘de Hofreis’ – eindelijk zover de Japanse Culturele Dag te kunnen presenteren aan enkele honderden belangstellenden in de tuin achter Slot Zeist. Heel bijzonder was de samenwerking met de Stichting ‘Slottuintheater’, die de eerste zondag van hun komend zomer-seizoen beschikbaar heeft gesteld om het thema “Japan” op een bijzondere manier te kunnen realiseren.

Foto: Fred Steensma

Het programma bestond uit twee delen t.w. van 13.30 – 16.30 u. in het Openluchttheater, waar drie optredens van een uur werden gegeven: een muzikale vertelling ‘Dans van de kraanvogel’ door Hans van Woerkom c.s., een optreden van Mr. Hayashi, de beroemde illusionist en tot slot een Taiko-drum-show door de groep Hanadon.

Het andere deel van 13.00 – 17.00 u. speelde zich af in de tuin er naast, waar de aanwezigen kennis konden maken met bonsai, origami, kalligraferen, het maken van sushi-rollen, Japanse sporten als zwaardvechten, aikido en tenslotte voor de kinderen geschminkt op de foto in een echte kimono.

De middag werd stijlvol geopend door de loco-burgemeester Jaqueline Verbeek, die behalve de hoop op betere weersomstandigheden deze middag, ook de wens te kennen gaf dat de bijzondere relatie tussen Zeist en Yamada nog jaren mag blijven bestaan !

Dat deze relatie bijzonder is mocht blijken uit de aanwezigheid van een kleine Japanse delegatie uit Yamada en een drietal vertegenwoordigers van de Japanse Ambassade uit Den Haag.
Het was een voorrecht voor de organisatie dat vanwege de overvloedige regen het tuinprogramma kon worden voortgezet in de gewelven van Slot Zeist.
Al met al een viering waar met gepaste trots en veel dank aan alle medewerkenden, kan worden teruggekeken.